Tuesday, May 23, 2006

time

company tempat ku berkerja memang amat menekankan masa. consultancy company begini buat duit dengan MASA (of course TENAGA jugak lah). Tapi kalau consultants semua sibuk memerah tenaga tanpa charge customers susah jugak kan. Especially customer yg based on time and material.

Jadi nya, setiap hari each of us have to book time dalam ticketing system. Book time ni lah antara perkara amat tak ku sukai. masa mula2 join dulu memang terasa mcm kejutan budaya. Dulu kerja relaks je, tak la relaks sangat pun, tapi tak strict aa. skrg dah strict. ada bagus nya, lebih berdisiplin, tapi kadang2 jadi tertekan pun ye jugak.

Ade 2 kondisi:
  1. system ade problem - kami sibuk dan boleh book time utk charge customer -kami x maintain system betul2
  2. system ok - tak sibuk n tak boleh book time - kami maintain system dgn baik
nampak nya aku ni cari makan bila ade disaster gamaknya. ooit shuhadah.. jgn lihat dr perspektif cam tu, aku membantu org di kala susah.. (ha tu lebey sedap dan menyedapkan hati). mcm makanan, ade kitaran. dunia perniagaan atau ape jua pun ade kitaran nya...

Minggu ni aku tak book time betul2 lagi. leka aje. Ticket pun takde. semua ad hoc work saja, time pun belum di key in.

Rajin kan aku bekerja, ni yang kalo team lead aku check mau nya pengsan dia...



dah tiga hari bekerja utk minggu ni baru setengah jam time yg aku key in. malas yg amat. nak2 time night shift ni kan. blur bangat.

disebabkan takmo keje last minute sangat, aku start la book time sesikit hari ni. ha sekarang tengok..


lalala.. dah 660 mins walaupun sepatutnya dah 900++mins. tapi sbb kepala masih blur. esok la sambung. at least ade perubahan la dr yg awal.

~mau tolong book time utk ku???

3 comments:

Izhal said...

ini sebabnya saya tinggalkan kerjaya engineer dan pi ke kerja gaji ciput... dapat beli masa dan Alhamdulilllah lebih produktif... sebabnya takde punch card... yang pentingnya work ethics...

semoga berjaya dalam kerjaya :)

ska_ocean said...

Ala, baru jek lepas interview utk post consultant db.. Selain crazee shift (i dunno if i could get up in the mid of the sleep. 4am??! Gosshhh!!), pening kepale juge (tapi baru dgr cerite si interviewer).. Tapi gaji masyuk kan....? Kene pk kaw kaw nih kalo dapat...

shu said...

ha.. bersedia utk prepare timesheet.. hehehe.. tapi.. aku rase keje consultant ni best bkn ape.. bnyk experience as ko bkn jg satu client je. ko jaga a few. biasa nya la.