Wednesday, May 20, 2009

sessi berangan~

seronok p jln. lagi seronok kalo free. lagi lagi lagi la seronok kalo tak payah kerja. jalan+free+no_work=besh besh..

kalo mmg nak, ade je opportunity. tapi dgn keadaan sekarang, tak boleh le. aku kena tahan kan niat & keinginan hati demi keluarga terchenta. :p. doakan la ye. mane la tau lagi setahun or less than that dpt peluang for long term project overseas. sekali sekala experiencing hidup di luar negara sendiri, just the 3 of us.. (itu sudah campur anak ku yg bakal lahir, insyaAllah), nice jgk. maybe the bond between us will get stronger. :).

sessi berangan abes, kembali ke alam nyata..
________________________________________

sekarang aku tgh berpikir2, nak sambung kerja yg sama after gave birth or not. kalo tak kerja takut jadi beban to my husband, even he said its not. dah biasa ada duit sendiri, alih2 asyik nk mntk2 hubby cam kekok jgk. (belum biasa jeee, dah lama2 biasa aa).

kalo kerja, if kerja smp 12mlm, sape pulak nak jaga baby nnt. maid? :-s haih. hantar babysitter pun belum tentu ade yg nak jaga smp 12mlm/1-2pg. my mum kata ada, tapi susah jg nak cari yg camtu. hm..

ada je option lain, cari la kerja kat end user site kan. tak pyh dah jd consultant. kerja fix hours. erm. ade ke basis yg kerja really really fix hours. dlm mimpi la. local client lagi la payah jaga. i've experienced before. nightmare, i could say. yr phone will ring all the time. suka2 dia je. tension lain plk nanti.

option satu lagi, buat la kerja yg lain dari sekarang.. like, business. (aku masih looking out and researching thru). bukan blh dlm one blink dpt setup business kan. kena ada plan etc. hm long term target la kot. hopefully not so long ler. i cant really stand what i am doing right now. not that happy with it.

tak payah kerja jgk best.. iye ke???? (pasti?)

im still thinking.. hard.
______________________________________________

masuk balik alam mimpi sat...

"dear.. saye mau jalan2.."

//dreamy face

8 comments:

zura lias said...

waah..kalo ko bukak bisnes..nnti ko jd businesswoman..bangga aku ade kwn berani bisnes... gud luxxx..aku sokong kalo ko wat bisnes.. :D

Dils said...

Hmmm... My company nye basis ade je fix hour, but perasan jugak ade basis people ni yang work in shift ( masuk kul 4 balik kul 12) or weekends.

Hehe... skang ni pon rase muak je keje, tapi pikir financial haih.. kenot la.

Miss KouzEr said...

1st --> riki2 keje baru dulu...yg blh balik kol 5/bukan shift...sbb aku rs,full time housewife cm takde umph sgt...ok pe jg ibu yg bkerjaya :)

2nd --> maybe ko ble research on franchais business...aku tgk mcm best...aku pon tringin... :)

3rd --> truskan ko punye online business...cuma add extra modal,dan kembangkan lg..aku tgk,echort(budak kolej amin dulu) kencang jek business dia..

tp apa2 yg ko pilih,aku sokong jek..aku tau irwan mampu,so tak kisah pon kalau ko tak keje..ble spend byk ms utk family...tp aku tau...ko ble buat pilihan yg tbaik...berusahalah!!!!

SueN said...

ermmm....bg aku lak tue sume depend pada ko
1. pasal babysitter or maid...mmg ader...tapi susah sket nak cari la
kalu cam maid ko kene pilih yang betul2...sebb nnt nk duk ngan ko
kalu ko nk babysitter pun sama..sbb dia nk jg ank ko..sbb skrg pun bnyk kes kan..so kite kene hati2...ank tue...even skrg ni pun aku asik teringat je kat ank aku kalu wat keje kat opis...tapi lg best kalu dpt sedara-mara kite yg sanggup jg ank kite....:D
2. bak kata kuza, bisnes online ko tue pun blh pegi jauh...aku pun rase ko blh buat...chaiyok2!!!
3. yer sperti kata kuza gak...aku pun rase hubby ko mampu tanggung korg 2 beranak...cuma kalu ko dh biasa pegang duit sendiri ko akn rase sedikit ralat la...cam aku..sbb tue aku keje..sbb ank aku pun dah besar sket..cam boring duk umah..so aku cr keje balik..
4. act jadi surirumah pun bnyk cabaran gak....kalu ikut aku tuk masa skrg....mane lg penat...keje or surirumah....aku akan jwb surirumah...sbb keje ko non-stop..tp kalu keje opis...aku leh rehat sket2...tp skop keje kite berbeza....
ermmm...so kesimpulan...ko sendri akn tau aper yg ko nk...mmg masa ko preg ni ko akn rase tension...sbb hormon pembawa budak...tamb lak ngan keje ko..tapi ape2 pun keputusan ko...aku sukun dr blkg ek...:D

shu said...

thanks girls, i like it when i got friends to discuss stuffs.

zura: hajat hati mmg nak ada business sendiri. skrg kerja utk kumpul modal for future business kalau diizinkanNya. Doa2 kan la yer.

Dila: ko kerja company mane ek? aku dulu masa with prev company, selalu kena hantar to customer side, then aku realised masa tu kerja at times, mmg fixed time. tapi time ada maintenance etc, kena la jgk duduk ofc. but.. if company ko kot kot better, :p blh la aku try. hee.

Kuza & Suen:
jujurnya aku ni undecided. aku mmg ade payah sikit bila nak decide something.
nak berenti kerja terus, kadang2 mcm sayang. 5 thn aku put on effort. nak kate aku bgs sgt at what aku buat, tak jgk la, but blh hidup lah buat masa nih.
mungkin aku teruskan ape yg aku buat sekarang, smp cukup duit utk bukak business.
yep online business aku nanti dikembangkan lagi lepas bersalin.
stock yg lepas2 sume almost abes. tgl some books and shoes je blm sold off.
Franchais pun ok.
Keinginan nak open kindergarten still ade.
Janji ade modal semua leh jln kan. so skrg aku tgh start sikit2.
kadang2 bila kita ada few sources of income, terasa bit secure kot.

SueN said...

hehehe....tak kesah la embun...aku tau ko leh buat!!...chaiyok!!!

Dils said...

Hehe.. Nama company aku NorthgateArinso.

Banyak budak Basis yg Malay skang ni kena station kat Brunei. Tapi tataw la... Malam ni ade meeting company kalo die ade cakap ade opening, nanti aku habaq and ask for your resume. At least company ni bole lagi la nak discuss if you want fixed hour or not.

shu said...

oh.. arinso.. few years back aku pernah almost pegi interview kat sana. tapi last minute aku cancel, ntah kenapa,tak igt dah. silap2 dah kena blacklisted (hee tak de ah).