Friday, June 26, 2009

paper headline today

sudah baca news today?

headline the star hari ni, maid ban. by indonesian minister.

tak mau maid dari sana dihantar ke sini lagi.

mereka harus melindungi rakyat sendiri. betul lah tu. bijak.

sbb org kita kijam amat. mcm2.

bagus kah?

katanya temporary till ade safeguards for the helpers. safeguard yg mcmn? igt senang nak kawal tiap2 satu household dlm negara yg comel ini?

kita allowing orang masuk negara kita pun, kita jeopardising keselamatan negara, macam tak cukup penyangak local kat sini. bkn yg masuk sume jahat, tapi dari berjuta orang dari seantero dunia, sure ade yg kureng kan. mcm rakyat negara kita pun, bkn semua civilised enough. same le.

tapi kita terima masuk jg sbb kita perlukan orang bekerja. just like org kita bekerja di US/UK/Singapore etc.

bagi aku, ade pros and cons.

pros?
- tak payah la kita dera org lagi. penat woo. (oh maid dari negara lain pun boleh didera ye?)
- takde la diorg sibuk gaduh2 yg kita dera maid dia or not treating them right.
- tak payah le aku pikir cemane nak amik maid dari sane. kurang satu option.
- kita bising ramai sgt org indonesia disini. so now, dah kurang la. seronokkah kamu? around 3000 people come each month to work here as domestic helper. ramaikan?
- mungkin lepas ni kita kurang dilihat sebagai 'org yg ganas' atau tak berperikemanusiaan?

cons?
- nak cari maid local susah. so maid kita lepas ni berbahasa yg mungkin kita sendiri lagi tak paham. ok ke? ok je lah labu.
- cant think of anything else. :p

dlm paper jg state, they want to enforce some rights for these helpers like, they can hold their passport, pay raise and one day off a week.

kalo betul la nak suruh kasi pegang passport, aku mmg tak payah amik maid la.

sure amik pagi ni, petang karang lesap.

my mum yg sorok passport, locked in a cabinet pun dia blh amik sendiri and cabut terus. ni nak suruh kasi kat dia. woohoo. dia igt kita amik maid murah? rm20 je?

gaji. i thought gaji maid di sini jauh lebih bnyk dr gaji diorg kat sana. mind u, jauh lagi bnyk. cuma, maid biasanya hanya kemas rumah, they normally have babysitter to take care of kids. bukan kerja maid. but if we want to pay more, of course its fine. dont underpay la kan, not good. its just that, dont be too much lah. demand this and that, in the end, kerja pun tak buat. kita balik yg kemas rumah, mop lantai, vacuum etc.

i dont see my MIL's maid cuti sehari seminggu, unless dia nak kuar kejap ke depan, then jap lagi aku tgk ade blk. selamba je, ok2 je. tapi, ok jg kalo dia cuti sehari, release tension and the can work better, ape le salah nyer (kot).

to me.. if dia kerja ok, attitude ok. ok je kot. nak cuti ke ape ke. mcm kita la, kalo buat keje kat opis cam hampes, sure kena sack. nak mntk naik gaji? huuu keje excellent pun blm tentu lah these days can senang2 naik gaji.

kesimpulannya, i'd say, aku buat masa ni tak kisah kot kalo di ban pun. ok je. mungkin sbb buat masa ni aku belum terasa keterbergantungannye. cuma kita yg perlu maid muslim, susah la sikit lepas ni kan.

kita kurangkan la attitude superior or whatever big-head that we have, maids maybe can improve their quality of work. then it will be fine kot.

mungkin jg dgn ini kurang sikit ketegangan antara negara?

ape2 je lah. korang menteri2 lagi bijak. sure tau pikir.

No comments: