Wednesday, August 19, 2009

the bad habit

i like to shop

a lot

maybe these days dah kurang. sejak kawin. sbb when my husband tailing behind me, make me a bit rasa bersalah nak shopping lama2/banyak2. esp bila ditanya "ni beli utk ape?". ops.

i shop with my own money, not my parents', not my hubby's.

aku seorg yg independent buat masa ni.

dulu zaman study aku takde la shopping sgt, semua barang yg aku teringin aku beli bila dah kerja, tak mcm anak2 zaman kini (org lain plk kena).

Looking at my stuffs that i carried over from my parents house in kemuning where i lived before married to my current place... i was like -- this is mine? giler bnyk. ade yg tak kenal pun.

sometimes ntah ape2 benda je yg aku beli. tak tau pun nak guna untuk ape.
  1. kalau beli baju/pants - most of the times it is used unless its a baju/pants yg aku beli without trying first and it ended up being too big/small/not really suitable for me. i have sedekah some. some still with me.
  2. kalau beli tudung -sometimes beli sbb color cantik atau kesian kat org yg jual itu dah penat melayan aku mntk nak test itu dan ini.. bukan ade baju yg sesuai to match with the tudung pun, tak reti sebenarnya matching2 bende2 alah ni. nanti lah, practice. heh. yg lagi teruk, ada tudung tu color tak sesuai pun dgn kulit anak mami ini. argh. i have a lot of tudung. aku simpan buat kenangan. lagi2 pakai tudung color putih/cream. yeap, those jgk aku ade bnyk. tapi mane org tau, org igt aku ade 2 tudung aje. kesian kan.
  3. kalau beli kasut - asal berkenan je kat mate, sure aku beli. and kadang2 sbb kesian jgk kat the promoter/sales girl (aku ni penuh dgn rasa simpati terhadap org lain.. kagum). i do have a lot of shoes, yes. despites i have sold off a lot, i still have a lot with me. isk isk. but sejak kawin, dah kurang beli kasut. eh.. erm, tak sure la plk.
  4. kalo beli barang makeup/facial thingy - beli ikut perasaan jgk. last2 ended up having punya la bnyk lipsticks, lip gloss, eye shadow pelbagai color. oh, dulu facial wash selalu tukar. so is facial cream n stuffs. yg teruk nya.. aku TAK pakai sgt pun. muka aku most of the time is makeup-less. nanti lah, kena kuat kan semangat bermakeup, kang bosan plk sang suami melihat muka isteri suram semacam.
bercakap pasal suram, lately muka aku mcm makin suram/pucat or ape2 la yg sewaktu dgnnya. tak bermaya langsung. kena bnyk2 lagi baca Quran kot, kasi hati tenang, muka girang. hm.

ini sbnrnya entry saat kebosanan yg amat amat amat.

2 comments:

SueN said...

hiks...ko bkn shopaholic ker?...hehehe....aku rase sejak dulu lagi kot...ko penah ckp yg ko mmg suke pakai tudung warna putih n krim jek kan....warna tudung x penting....yg penting org yg pakai tudung tue tetap cun....eh, ko mmg suke sopin kasut kan sbb ko ckp ko n kuza ssh nk dpt saiz kasut yg sesuai ngan korg....pasal muka suram...act mmg ms kite pregnt mmg muka kite nmpk suram...aku dulu pn camtu gak...cuma org tua2 ckp kalu kite nk dpt bby boy..kite cam mls sket nk makeup...cam muka pun suram2 la...but kalu kite nk dpt bby gurl...kite suke makeup....

Mrs Shyza said...

suen---> kami mmg susah nk dpt saiz kasut..kalo g beli kasut sama2 lg tension..sbb dia cr saiz plg kecil,aku saiz plg besar...hurm..org m'sia mmg ramai yg kasi ptengahan kot...hehehe...

embun--->nnt ade je baby ko nnt,dia nye almari penuh dgr barang2 ibunye :D