Wednesday, August 26, 2009

the baju raya

sejak kerja, aku never really have a baju that I call 'baju raya'.

dulu before kerja, my mum sure tempah at least satu la baju yg akan siap almost time raya and boleh la disebut 'baju raya' sebab konon2 pertama kali dipakai di pagi raya.

so since 2004, dah kerja. i don't have a baju (baju kurung) that I tempah which siap when its about time for raya.

aku selalu lupa hantar kain ke rumah tailor.

tahun ni?

ikutkan tahun ni aku mcm ade rasa nak pakai baju raya, if possible konon2 maunye sedondon sket2 dgn my encik. ni la first time kami akan beraya aidilfitri dgn baju kurung & baju melayu.

tahun lepas?

kami raya di jakarta. aku pakai long cream dress with inner yg aku dah miliki sejak berusia 15/16tahun kot. erk. kat sane org tak pakai baju kurung/baju melayu during raye. itu baju mesia. so aku agak canggung jgk dari segi pemakaian when it comes to raya di sana. ended up, lepas semayang raya, aku pakai jeans n blouse. ayu sgt pakai dress itu lama2. same je mcm yg lain.

berbalik kpd cerita tahun ni.

aku yg berhajat nak berdondon-dondonan tadi, dah hantar kain kat tailor since 5 bulan lepas kot. or more, takde la same sgt color baju dgn my encik, tapi boley laa. last week, aku call kakak tailor. nak tanya when aku blh amik baju2 ku.

aku_yg_ayu: kak, baju2 shu dah siap?
kakak: belum! shu sihat?
aku_yg_dah_kurang ayu: huh, iye ke..... :( sehat.
kakak: shu bersalin bila?
aku_yg_dah_kurang_bersemangat: bln 9 ni. maybe sblm raya or minggu 1st raya.
kakak: sempat ke nak pakai baju raya baru.
aku_yg_sedih: ntah la. takpe la kak.
kakak: shu sehat? (tak tawu le kenape kena tanya lagi).
aku_yg_hampa: sihat. ok kak. assalamualaikum.

aku dah bitau nak amik before raya.

aku mungkin tak really akan pakai baju kurung baru since mungkin belum bersalin atau baru bersalin time raya nanti. tapi raya kan sebulan...... nak la jgk ade baju baru. tiap2 tahun raye aku pakai baju sameeeeee je. aku nak beli baju dah siap, aku ni bukan la bersaiz normal.

memberi semangat pade diri sendiri.

tahun ni tak payah le pakai baju kurung.

kita pakai skirt aje. tukar style sket. walaupun aku tau bapak lebih prefer aku pakai baju kurung.

eh.. baju kurung lama pun berlambak. orang bukan perasan aku recycle since aku jarang pun pakai baju kurung.

di pagi raya pakai skirt and blouse/jeans, cun what? ade2 pun aku dok umah aje kalo dah bersalin pun. haa ape nak kecoh2 pasal baju raya.
_____________

cuma dlm hati still sedikit hampa sbb dah 5 bulan aku tinggal kain2 itu di rumah dia. baju aku kecik, senang aje nak jahit. tapi, tak siap jgk. nasib la labu.

its just a baju raya. itu pun aku blh membebel panjang2.

6 comments:

Dils said...

Well, I never really have a baju Raya for the past few years because.... aku malas nak mengejar tailor tu before raya. Haha.

So usually beli la baju kurung bebila yg free or agak-agak nak buat. Also tadek duit la nak buat baju raya lawa :(

Tapi tahun niii.. aku set aside jugak sket duit untuk buat baju kebaya yang dah siap 2 months ago. Takut makin gemok plak. Malam ni try balik la. Hahahaha.

shu said...

hehe.

takpe kalo tak muat, still got few weeks to kuruskan blk bdn.

SueN said...

hehehe...aku thn lepas...igt nk bersalin masa raye...but 30th syawal br bersalin..so bj raye?...aku pakai jubah jek...pastu beli bj kurung yg dah siap...beli saiz besar sbb perot kembang...so thn ni br guna kain hantaran kawin tuk jahit bj raye...sedondon ngan mad..lg best sbb ader cik fenny leh pakai bj kurung sesama...hehehe...kalu ko xde bj raye thn ni pun xpe...nnt thn dpt leh wat sedondon tuk 3 beranak..lg best...ko beli jek dress....skrit jeans tue cam x best sgt kot pakai pg raye...hehehe...

shu said...

best le

Mrs Shyza said...

hurm,tailor ko sama mcm tailor aku..smp aku merajuk dibuatnye...aku buat baju kurung moden,dh 5 bulan,skang br dapat...so,mana aku nm sumbat perut aku kt baju kurung moden??sabo je la....

so...kesimpulannye...sila cr tailor lain la...aku pon dh tukar...geram.com..aku dh la takble org janji tp byk alasan..nnt aku marah (garang orgnye)

tahun ni,baju lama tu,g tempah jahit manik...confirm nmpk cm baru :)

shu said...

sabo je la kan..

tukar tailor.. hm. kakak yg sama jahit baju aku since aku was 11/12 kot. mmg ok aje nak tukar tailor, penah try. tapi ended up hantar kat dia blk sbb tailor sorang lagi mahal, pastu tak chantek plk jahit. takpe lah, mmg kena cari lain kot, since dia kata dia selalu sakit skrg, dah tua. aku tak penah tgk dia as tua, maybe sbb dari kecik tgk, nmpk dia sama je.

jahit manik.. yeah. betul2...