Tuesday, August 25, 2009

what's for berbuka today?

dialog jam 10am tadi.
:
:
: (kami sedang bercakap mengenai penyakit ade org tu, dia baru pass away)
encik: dari bakteria salmonella typhosa kot
puan: eh, kita ada salmon, i can masak for sahur.
encik: hehe

(sungguh tak sopan si puan itu.. org tgh ckp psl saket, dia ckp psl makan. dowh.)

kalau last year, selalu jgk masak for berbuka. desert pun buat sendiri, even untuk 2 org je yg mkn.

semangat tau masak masa tu.

tahun ni, blm sehari pun aku prepare full meal for berbuka. (aku masak nasik je hari2).

semalam, aku just buat pengat pisang, the rest kami beli. itu je la satu bende yg aku ade masak for berbuka selama 3 hari puasa.

for sahur i did cook a bit unless mcm pagi tadi, we got a lot of lauk lebih from last night, so just reheat. semalam beli food bnyk sbb my brother n sister dtg berbuka kat rumah. tapi masing2 mkn secoet aje. baru makan kuih2 semua dah kekenyangan. makan nasik seciput je.

terasa mcm amat penat n lembik bila jam dah mula showing that its 5pm. kalau aku tak pregnant pun aku mmg lembik time2 puasa, kalo dah sarat mcm ni, phm2 la.

ikut hati mmg nak masak, ikut badan, ade kurang larat sket. tapi jln2 di bazaar ramadhan mencari makanan, cuci2 mata, larat pulak. ape nak jadi?

hopefully nanti dah start cuti, aku rajin sikit prepare makanan for berbuka. dah mula listing makanan2 yg teringin nak buat. bubur sumsum, gelembung katak (sedap tau!)

semoga aku tabah dpt puasa sebanyak hari mungkin Ramadhan ni. tak tau la kan bila si kecil dlm perut nak mula keluar. tapi skrg, blm sampai masa lagi. selagi boleh takmo le tinggal puasa bnyk2.

selamat berpuasa!

berbuka ape petang ni????

3 comments:

SueN said...

ari ni nk buat kari ikan, sayur air sawi pastu ayam goreng sket kor.....igt nk wat puding roti...tp sebb cik fenny ader, so agak keberatan gak la..

aku dulu pun cam ko gak...dh nk dekat due...tp aku berjaya pose penuh...so chaiyok embun...ko ckp jek ngan imran...kompen dia fhm...hehehe...

Mrs Shyza said...

sambal cili ikan masin,masak lemak cili padi udang dan sayur kailan..tu je kot...kuih tepung pelita semlm :D

shu said...

rajinnya kawan2 ku. :)

aku pun nak buat masak lemak cili padi udang, tapi esok kot. sbb smlm baru mkn masak lemak cili padi.

wah.. 2 jam setengah lagi!!!