Thursday, February 17, 2011

dah 17 bln rupanya

(added few more lines today -- 18th Feb 2010).


I received an email from Boots Parenting Club ~ sempena imran turned 17 months old. sekejap je kan. dah 17 bulan.

Dulu before  imran 1 year old, diorg kira by weeks. Its something like,

"oh my son is 37 weeks old".

not the latest photo

erm, takde le terkira using weeks. bnyk sgt ssh che' nak igt. tapi bila p baby clinic or mane2 orang sure tanye in weeks, kene la kira dulu. seb baik tak kena kira hari, haru jgk.
skrg dah lebih 1 yr, kira bulan pulak. ha ni ok la sket.

dah lama tak record perkembangan imran kat sini. tak bnyk difference tho.

lets list them up:
  1. he can walk & run. keep falling around or terlanggar dinding, tv, cabinet, kerusi. not because tak stable, he's just doesn't care, i think. belasah aje. bila lari2, sibuk pandang belakang tgk orang kejar dia tak, pastu sure langgar something. ngee cemane le nih. ngeri tau tgk.
  2. he can say just one or two words. 'bak', 'come', 'nah', 'mama', 'abam'. whats abam? hmm. see next point.
  3. he calls his ayah, 'abam'! o.o. erm. its likely  bcz dgr i call my husband 'abang', dia pun ikut jgk tapi jadinyer 'abam'. angkat phone letak kat telinga, he said 'abam'. eceh igt call ayah dia la tu. 
  4. makin manje. hm. sgt.
  5. imran ada around 12 batang gigi sekarang. alhamdulillah. part nak menggosok gigi ade payah skit. sbb he doesn't like brushing teeth. kene wrestling sikit baru la dpt gosok sume2 gigi dia.
  6. part makan, getting a bit fussy. nampak nasi dlm pinggan, terus dia cabut lari. kena ade variasi la kan. baru la tak bosan anak itu. paling suke makan fruits, bread pudding, cheese, spagetti. erm.
  7. suka main kejar2. tapi sbb umah kecik, dia lari keliling meja makan je la. 
  8. dah 'mau' pegang botol susu sendiri. dah lame reti pegang, tapi takmo pegang, boleh? macam big boss, sabar je lah.
  9. loves to read books. baring sambil pegang buku, tgk2 gambar, eceh. sekali ibu tgk, buku terbalik daaa. takpe la ye. yg penting baca buku.
  10. he knows how to get ready utk keluar. dia tgk orang siap2, dia pun sibuk cari jacket dia, mintak pakaikan. 
  11. he loves to play with water. aiyer, kalau dah masuk bath tub, nak kuar, huh payah nyeeeee lah.
  12. suka buat expression muka yg pelik2
  13. dah pandai marah & merajuk. tapi kejap je.
  14. bila dia serious berpikir, dahi berkerut2. mcm ade mslh dunia je. :D
  15. he can hums lagu burung kakak tua, tapi part yg 'letcum letcum letcum o la la' je (or how every u spell that word heee). 
  16. dah paham kalau orang ajak dia makan, dia duduk. ajak dia mandi, dia pegi kat pintu heading to bathroom. kalau suruh duduk/baring, dia ikut (ikut mood jgk).  suruh lap mulut, dia amik kamin dia, dia lap mulut, pastu, kain yg same dia buat lap lantai, menarik. ajak tukar pampers, dia cabut lari.
  17. oh he loves my shoes & handbags. same la kita!! heeee. erm, o.o!
  18. dia sgt syg ayah dia. hee. ibu kurang sikit. haha.

thats that for now.
xoxo

4 comments:

- SueN - MrS AzharI said...

kekdg kite x sedarkn..ank kite cpt sgt membesar dpn mata...cam aku..tgk blik video2 afni masa kecik..br terfikir "ooo..camni rupenyer ank aku dlu"...imran dah makin bijak skrg...hehehe..aku xleh bygkn yg dia lari pandang blkg...mmg gerun...huhuhu...

Nurul+Hafiz said...

comel nyer die nyer progress~ heheh. mesti seronok melayan imran eh kak shu.. take care~

p/s: selera 'mat salleh' nih.. ;))

Mrs Shyza said...

like byk2 kali :)
ilham pom liat nk gosok gigi..makanye,aku telah menjadikan berus gigi dia sbg mainan...so dlm ms yg sama,smbil dia gigit2 berus tuh,dia gosok la kot sket2..huhuhu

shu said...

suen: yea, aku pun rase mcm cepat je afni membesar. tgn dia lg besar dr tgn aku ok! eh, aku yg kecik sgt le.. hehehehe. sorry afni.

nurul: seronok jgk. penat pun ye jgk. kadang2 hangin jgk sbb nakal sgt. tapi bila dia senyum/ketawa, terus tenang kejap ati. berbaloi rase segale penat lelah. hm, selera mat saleh, tapi kulit ade tanned sikit ah. heee.

kuza: hehe betul2. kalo pakse sure next time lagi dia trauma takmo gosok gigi. imran kalau aku baringkan baru senang sikit nak gosok gigi dia.