Friday, December 02, 2011

Telinga kena tebal, hati kena tabah

Sesetengah orang suka bercakap or komen pasal kehidupan atau keadaan orang lain macam dia lah yang paling perfect. Sangat menyakitkan hati.

Tak ada insan yang sempurna. Jadi janganlah asyik nak merendah-rendahkan orang atau sentiasa nak mematahkan semangat orang lain. Tak semua orang semangat kental mcm kamu.

Tak payahlah nak suruh saye berkorban demi career suami. Sebagai suami isteri pandai2 lah kami communicate. Kalau nak komen2 pun, check la dulu, jgnlah nak buat saye me-laser pulak. Tapi takpe, tenangkan hati.

Ada plk yang suka menganggap kita tak memberi yg terbaik utk anak2. Rasanya generally, everyone in the right mind, mesti memberi yg terbaik utk anak2 dia. Tapi orang still nak complain mcm2 as if dia parent yang sangat bagus lah. Apa yg kita buat utk anak kita semuanya salah. Hey, itu anak saye! Bukannye ade menyeksa ke ape ke. Anak tu ok2 je. Haih. Daripada komen2 tak tentu arah, apelah salahnye kalau mendoakan anak saye membesar dgn sihat, jd anak yg baik, tak degil sgt, rajin tolong ibu dia.. Etc.

Hidup mmg macam tu la agaknya kan. Tak boleh nak expect orang faham situasi kita. Sbb mmg org tak faham. Ramai yang suka cakap ikut sedap mulut. Lupa yang orang lain ada perasaan. Terlepas cakap tu biasa lah, kita minta maaf tapi takkan tiap2 masa terlepas cakap. Sah laser mcm Santana dlm glee.

Asam garam kehidupan, payah macamane pun, kita telan je lah. Tak payah nk pikir sgt ape yg org cakap, walaupun mane yg makan dalam tu mmg lah terngiang-ngiang.





- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

Dils said...

oh betul2. Kenkdg walaupon org tu lagi tua, tapi mulut trase ringan je nak keluarkan balik argument, esp for me yg selalu dgr this word " Tempat isteri di samping husbandnye " dan I have to justify why I am staying in Malaysia.

And like you said, takkan lah suami isteri tak discuss mende2 camtuh before making a decision.

Mrs Shyza said...

owh,ko pon bdepan dengan golongan2 yg bperasaan baguskah??dia2 sajelah yg betul...nk komen ikut sedap hati mereka saje...biar la kite tak bagus sgt pon,tapi rasenye kite pon tak jemput mereka utk komen2 kite...susah nk bdepan dgn org mcm ni....hati kena tabah,mulut kena laser...ops,itu aku la...hehehe..

take care adah :)